Vegetarianism far beyond the plate:  ethics, health, lifestyles, and identification processes in dialogue

Authors

  • Divair Doneda Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina
  • Camilla Horn Soares Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina
  • Maria Catarina Chitolina Zanini Universidade Federal de Santa Maria. Departamento de Ciências Sociais
  • Vanuska Lima da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v2i1p176-199

Keywords:

lifestyle, culture, food, vegetarianism, veganism

Abstract

The aim of this study was to identify ethical, health, culture and lifestyle elements involved in opting for vegetarianism, as well as the greatest difficulties encountered by vegetarians in their daily eating practices. Data were collected through electronic survey and focus group. In addition to identification processes, topics related to cultures, sociability, food, vegetarianism, health and well-being were addressed. Two hundred and two people with good levels of education, mostly of the middle classes, answered the survey. Most responses indicated that they had a good diet, adequate weight, a healthy lifestyle and that their health and well-being improved after adopting vegetarianism. Adherence to vegetarianism occurred mainly for ethical reasons related to animal rights. The greatest difficulties resulting from the choice for vegetarianism, in terms of sociability, were due to the family environment and the lack of options in restaurants. A focus group contributed to deepen the themes. The answers suggest that the choice for vegetarianism goes beyond food and impacts on social relationships, consumption and lifestyle, taking on a political dimension that can be called food activism, as it challenges the forms of power and dialogues with new forms of interaction between individuals, society, other living beings and the environment.

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Author Biographies

  • Divair Doneda, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina

    Possui graduação em Ciências Sociais (Licenciatura: 1985; Bacharelado: 1990), em História (Licenciatura: 1988; Bacharelado:1989) e em Nutrição (2008) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), e em Psicologia pelo Centro Universitário Metodista IPA (2020). Possui Especialização em Filosofia (1990), especialização em Projetos Sociais e Culturais: Coordenação e Avaliação (2001), Mestrado e Doutorado em Medicina: Ciências Médicas pela UFRGS (respectivamente 2010 e 2013). É nutricionista e pesquisadora da Faculdade de Medicina/UFRGS. Áreas de interesse: alimentos para fins especiais; vegetarianismo; cuidado de si, comportamento alimentar e psicologia clínica.

  • Camilla Horn Soares, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina

    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Bolsista de Iniciação Científica.

  • Maria Catarina Chitolina Zanini, Universidade Federal de Santa Maria. Departamento de Ciências Sociais

    Possui graduação em Curso de Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS (1987), mestrado em Antropologia pela Universidade de Brasília- UnB (1997), doutorado em Ciência Social (Antropologia Social) pela Universidade de São Paulo- USP (2002) e Pós-doutorado pelo Museu Nacional (MN-UFRJ) (2008). Atualmente é Professora Titular da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), vinculada aos Programas de Pós-Graduação em Ciências Sociais e Programa de Pós-Graduação em História. Coordenadora do NECON/UFSM (Núcleo de Estudos Contemporâneos). Membro do Comitê de Iniciação Científica e de Inovação Tecnológica da UFSM. Tem experiência na área de Antropologia, trabalhando principalmente com as seguintes temáticas: migrações, teoria antropológica, campesinato e etnicidade. Visiting Schoolar na Universitá Ca´Foscari Venezia (Itália). Pesquisadora Associada do NIEM-UFRJ (Núcleo de Estudos Migratórios). Pesquisador Associado ao Instituto Histórico de São Leopoldo. Membro do Migraidh-UFSM. Pesquisador PQ 2/CNPq

  • Vanuska Lima da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Nutrição

    Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (1996), Especialização em Controle de Qualidade de Alimentos, Nutrição e Saúde Pública (1997), mestrado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (2001) e doutorado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (2006). Docente da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul no período de 2007 a 2010. Atualmente é Professora Associada do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Coordenadora de gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE UFRGS) de 2012 a 2014. Coordenadora da região sul do Brasil do Projeto Biodiversidade para Alimentação e Nutrição - BFN. Tem experiência nas seguintes áreas: Ciência dos Alimentos, Alimentação Escolar, Gastronomia, Sociobiodiversidade. Subáreas: Análise de alimentos, técnica dietética e desenvolvimento de novos produtos.

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Published

2020-09-20

Issue

Section

Dossier II International Symposium on Food Research

How to Cite

Doneda, D., Soares, C. H., Zanini, M. C. C., & Silva, V. L. da. (2020). Vegetarianism far beyond the plate:  ethics, health, lifestyles, and identification processes in dialogue. Revista Ingesta, 2(1), 176-199. https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v2i1p176-199