Coffee-producing communities and touristic development of Caparaó Capixaba
DOI:
https://doi.org/10.11606/eISSN.2236-2878.rdg.2024.228051Keywords:
Coffee production, Place, Territory, Rural tourism, CaparaóAbstract
Brazilian coffee farming, with its social, economic, historical and cultural relevance, has an intense impact on the country's food culture. The reframing of production systems influences the recognition of high-quality production regions, promoting patrimonialization and touristification, which shapes coffee territories. The study focuses on the Caparaó Capixaba region, marked by family farming and the recent registration of the Coffee Geographical Indication. As a porpuse, the research analyzes small coffee farmers protagonism in the Caparaó Capixaba region in the tourism development. This study uses a qualitative, exploratory, and ethnographic approach, which is divided into three main stages: bibliographic, field and interviews. The results highlight the sociability relationships associated with coffee, which highlight the sense of place through hospitality and commensality, contributing to tourist attractiveness. Furthermore, associative and institutional movements around local development have been structuring tourist routes that increase visibility and protagonism to the coffee and its producers with support of natural and cultural local attractions. This research also elucidated the involvement of the region's communities with the tourist activity from experiences that relate territory, rural experience, regional gastronomy, environmental preservation, and coffee culture.
Downloads
References
ALAOUI, Y. ; ABAKOUY, M. L’identité: de la sociologie aux sciences sociales. BARATARIA - Revista Castellano-Manchega de Ciencias Sociales, v. 22, p. 201-213, 2017. https://doi.org/10.20932/barataria.v0i22.310
ANDREOTTI, G. O senso ético e estético da paisagem. Raega - O Espaço Geográfico em Análise, v. 24, 2012. https://doi.org/10.5380/raega.v24i0.26191
ARGOLLO FERRÃO, A. M. de. Sistemas territoriais integrados e a paisagem rural no Brasil. Identidades: território, proyecto, patrimonio, n. 6, p. 176-209, 2016.
ARGOLLO FERRÃO, A. M. de. Arquitetura do café. Campinas [SP]: Editora da Unicamp, São Paulo [SP]: IMESP, 2004.
BSCA, Associação Brasileira de Cafés Especiais. Regiões. 2021. Disponível em: https://brazilcoffeenation.com.br/region/list
BARBERO, V. I. Paisaje Cultural Cafetero: paisaje productivo para el mundo en el marco de las políticas de desarrollo local. Labor & Engenho, Campinas, SP, v. 6, n. 2, p. 39–51, 2012. https://doi.org/10.20396/lobore.v6i2.11
BARDIN, L. L'analyse de contenu. Presses Universitaires de France, 1977.
BATISTA, C. M. Memória e identidade: Aspectos relevantes para o desenvolvimento do Turismo Cultural. Caderno Virtual de Turismo, v. 5, n. 3, p. 27-33, 2005.
BJÖRK, P.; KAUPPINEN-RÄISÄNEN, H. Culinary-gastronomic tourism – a search for local food. Nutrition & Food Science, v. 44, n. 4, p. 294-309, 2014. https://doi.org/10.1108/NFS-12-2013-0142
BOUTAUD, J. J. Comensalidade: compartilhar a mesa. In: MONTANDON, A. O livro da hospitalidade: acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: Senac, 2011.
CAMARGO, L. O. de L. Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade. São Paulo, 2015.
DADALTO, G. G.; SILVA, A. E. S.; COSTA, E. B.; GALVÊAS, P. A. O.; LOSS, W. R. Transformações da agricultura capixaba: 50 anos. Vitória, ES: Cedagro, Incaper, Seag, 2016.
DI MÉO, G. Processos de patrimonialização e construção de territórios. Geosaberes, v. 5, Número especial, p. 3-23, 2014.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Brasil maior produtor mundial de café -exporta 35,15 milhões de sacas com média mensal de 2,92 milhões de sacas em 2018. Embrapa, 22 fev. 2019. Disponível em: www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/41551077/brasil---maior-produtor-mundial-de-cafe---exporta-3515-milhoes-de-sacas-com-media-mensal-de-292-milhoes-de-sacas-em-2018
FALTIN; A. O.; GIMENES-MINASSE, M. H. Comensalidade, Hospitalidade e Convivialidade: Um Ensaio Teórico. Rosa dos Ventos, v. 11, n. 3, Jul-Set, 2019.
FRATUCCI, A. C. Os lugares turísticos: territórios do fenômeno turístico. GEOgraphia, v. 2, n. 4, p. 121-133, 2000.
FREDERICO, S. Cafeicultura científica globalizada e as montanhas capixabas: a produção de café arábica nas regiões do Caparaó e Serrana do Espírito Santo. Sociedade & Natureza, v. 25, n. 1, p. 7-20, 2013. https://doi.org/10.1590/S1982-45132013000100002
FURTADO, C. Formação econômica do Brasil. Companhia das Letras, 2020.
FURTADO, C. Subdesenvolvimento e estagnação na América Latina. Rio de Janeiro: Editora Civilização Brasileira S.A., 3a ed., 1968.
GEERTZ, C. A interpretação das culturas. Rio de Janeiro: LTC, 1989.
GIMENES, M. H. S. G. Sentidos, sabores e cultura: a gastronomia como experiência sensorial e turística. In: GAETA, C.; PANOSSO NETTO, A. Turismo de experiência. São Paulo: SENAC, 2010.
GIMENES-MINASSE, M. H. S. Novas configurações do comer junto–reflexões sobre a comensalidade contemporânea na cidade de São Paulo (Brasil). Estudos Sociedade e Agricultura, v. 25, n. 2, p. 251-275, 2017. https://doi.org/10.36920/esa-v25n2-3
HAESBAERT, R. Território e multiterritorialidade: um debate. Revista GEOgraphia. Niterói, v. 9, n. 17, 2007. https://doi.org/10.22409/GEOgraphia2007.917.a13531
IANNI, O. Origens agrárias do Estado Brasileiro. São Paulo: Brasiliense, 2004.
ICO, International Coffee Organization. World Coffee Consumption, 2021. Disponível em: http://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf
INPI. Instituto Nacional de Propriedade Industrial (Brasil). Resolução da Denominação de Origem “Caparaó” para café de 02 de fevereiro de 2021. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/central-de-conteudo/noticias/inpi-concede-denominacao-de-origem-para-cafe-do-caparao#:~:text=O%20INPI%20publicou%20na%20Revista,Coffea%20arabica%20produzido%20na%20regi%C3%A3o.
IRVING, M. A. Reinventando a reflexão sobre o turismo de base comunitária: inovar é possível? In: BARTHOLO, R., SANSOLO, D. G. E BURSZTYN, I. Turismo de base comunitária: diversidade de olhares e experiências brasileiras. Rio de Janeiro: Letra e Imagem, 2009.
JOLLIFFE, L. (Ed.). Coffee culture, destinations and tourism. Channel View Publications, 2010.
KLEIDAS, M.; JOLLIFFE, L. Coffee attraction experiences: a narrative Study. Tourism: An International Interdisciplinary Journal, v. 58, n. 1, p. 61-73, 2010.
KOZEL, S. Geopoética das paisagens: olhar, sentir e ouvir a “natureza”. Caderno de Geografia, v.22, n.37, 2012.
LASHLEY, C.; LYNCH, P.; MORRISON, A. Hospitality: a social lens. Oxford: Ed. Elsevier, 2007.
LEEWELLYN, V. S., PALUPI, S. Coffee tourism: from home products to attractions. E-Journal of Tourism, v. 1, n. 1, p. 88-100, 2020. https://doi.org/10.24922/eot.v7i1.57861
LÓPEZ, J. J. R. La apropiación simbólica del territorio. Una tradición actualizada desde la nueva geografía cultural. Revista Geográfica Venezolana, v. 59, n. 2, p. 434-447, 2018.
MAGNANI, J. G. C. De perto e de dentro: notas para uma etnografia urbana. Revista brasileira de ciências sociais, v. 17, p. 11-29, 2002.
MAGNANI, J. G. C. Etnografia como prática e experiência. Horizontes antropológicos, v. 15, p. 129-156, 2009.
MARTINS, A. L. História do café. São Paulo: Contexto, 2008.
MASSINI, V. S.; VALE, C. C.; FONSECA FILHO, R. E. Uma visão da gestão da oferta do Turismo de Natureza no Parque Nacional do Caparaó (ES/MG). Caderno Virtual de Turismo, v. 21, n. 3, p. 17-32, 2021. https://doi.org/10.18472/cvt.21n3.2021.1838
PCC - Paisaje Cultural Cafetero. ¿Qué es el Paisaje Cultural Cafetero? Colombia, 2021. Disponível em: http://paisajeculturalcafetero.org.co/ RAFFESTIN, C. Por uma Geografia do Poder. São Paulo: Ática, 1993.
REQUIER-DESJARDINS, D. Territoires - Identités - Patrimoine: une approche économique? Développement Durable & Territoires, v. 11, n. 2, 2021.
SANTOS, M. A Natureza do Espaço: técnica e tempo, razão e emoção. São Paulo: Editora HUCITEC, 1996.
SANTOS, E. M. B. Parque Nacional do Caparaó: histórias de um lugar. Historia Ambiental Latinoamericana y Caribeña (HALAC) Revista de la Solcha, v. 3, n. 1, p. 117-143, 2013.
SIC, Semana Internacional do Café. Coffee of the Year 2021. Semana Internacional do Café, Minas Gerais: Café Editora, 2021. Disponível em: https://semanainternacionaldocafe.com.br/br/coffee-of-the-year-2019/
SIMÃO, J. B. P. et al. (orgs.). Cafeicultura do Caparaó: Resultados de Pesquisas. Alegre, ES: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, 2017, 232 p.
SULIS, M. Hospitalidade: Gastronomia, Hospitalidade e transversalidade. In: FERRO, R. C. (org.). Pensando e pesquisando a Gastronomia: trajetórias acadêmicas em um campo científico em construção. Curitiba: CRV, 2021.
TAVARES, B. C.; ARGOLLO FERRÃO, A. Apontamentos sobre a Arquitetura de Cafés Especiais no Caparaó Capixaba. GEOgraphia, v. 24, n. 52, 2022. https://doi.org/10.22409/GEOgraphia2022.v24i52.a50112
TAVARES, B. C.; MACHADO, M. B. T.; VALDUGA, V. Territorialização do café no Caparaó Capixaba. Mercator (Fortaleza), v. 22, 2023.
TAVARES, B. C.; OLIVEIRA, A. N.; MINASI, S. M.; PAGNUSSAT, E. C. O panorama do turismo associado à produção de cafés no Brasil. Revista Turismo em Análise, v. 32, n. 3, p. 458-475, 2021. https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v32i3p458-475
TAVARES, B. C.; OLIVEIRA, A. N. A oferta de Turismo de Cafés pela perspectiva dos(as) cafeicultores(as) brasileiros(as). Pasos Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, v. 21, n. 3, p. 551-562, 2022. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2023.21.038
TAVARES, B. C.; VALDUGA, V. Coffeescape: Análise da produção bibliográfica internacional sobre paisagens culturais do café. Revista do Departamento de Geografia, v. 43, 2023. https://doi.org/10.11606/eISSN.2236-2878.rdg.2023.206540
TEIXEIRA-DA-SILVA, R. H. Um debate sobre as interpretações acerca da patrimonialização: conceitos e perspectivas. Patrimônio e Memória, v. 18, n. 1, p. 189-204, 2022.
TUAN, Y. F. Topophilia: A study of environmental perception, attitudes, and values. Columbia University Press, 1990.
VALDUGA, V.; MINASSE, M. H. S. G. G. Hospitality and Tourism in the Slow Food Movement: An Analysis of Commensality in Everyday Life in Brazil. e-Review of Tourism Research, v. 18, n. 1, p. 123-146, 2020.
VALDUGA, V.; MINASSE, M. H. S. G. G. As práticas do Slow Food no Brasil: uma análise das relações de hospitalidade e turismo no espaço cotidiano da região Sul do país. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, v. 15, n. 1, 2021. https://doi.org/10.7784/rbtur.v15i1.1819
VALENCIA-GÁLVEZ, L. Territorio, espacio social e identidad comunitaria. Una mirada antropológica. Revista Inclusiones, p. 27-36, 2017.
ZAGO, O. S. Espacio, territorio y territorialidad: una aproximación teórica a la frontera. Revista mexicana de ciencias políticas y sociales, v.61, n. 28, p. 27-56, 2016.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Beatriz Carvalho Tavares, Marcello de Barros Tomé Machado, Vander Valduga

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution BY-NC-SA que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista. A licença adotada enquadra-se no padrão CC-BY-NC-SA.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).