Curcumim and norbixin

action of lipidic metabolism in poultry

Authors

  • Rosimar Regina Silva
  • Tania Toledo Oliveira Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular-Universidade Federal de Viçosa-MG (UFV
  • Tanus Jorge Nagem Departamento de Química- Universidade Federal de Ouro Preto-MG.
  • Aloísio Silva Pinto Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa-UFV.
  • Luiz Fernando Teixeira Albino Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa-UFV
  • Márcia Rogéria Ameida Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV
  • Maria Aparecida Leão Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV.

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v34i2p177-182

Keywords:

Curcumin. Norbixin. Cholesterol. Poultry.

Abstract

Studies in experimental animals have been suggesting that natural colorants they protect against the development of cardiovascular diseases. The objective went evaluate the curcumin effect and norbixin in the reduction of the blood lipids in poultry hypercholesterolemics. The results showed that curcumin and norbixin presented significant reductions in the levels of total cholesterol, cholesterol-LDL, cholesterol-VLDL and triacylglicerol, not presenting reductions in the levels of cholesterol-HDL.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Rosimar Regina Silva

     

    Mestranda em Agroquímica. 

     

  • Tania Toledo Oliveira, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular-Universidade Federal de Viçosa-MG (UFV

     

    Docente. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular-Universidade Federal de Viçosa-MG (UFV)

  • Tanus Jorge Nagem, Departamento de Química- Universidade Federal de Ouro Preto-MG.

     

    Docente.Departamento de Química- Universidade Federal de Ouro Preto-MG. 

     

  • Aloísio Silva Pinto, Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa-UFV.

     

    Docente.Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa-UFV.

  • Luiz Fernando Teixeira Albino, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa-UFV

    Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa-UFV

     

    Docente.

  • Márcia Rogéria Ameida, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV

     

    Docente. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV. 

     

  • Maria Aparecida Leão, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV.

     

    Técnico. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa-UFV. 

     

     

Published

2001-06-30

Issue

Section

Artigo Original

How to Cite

1.
Silva RR, Oliveira TT, Nagem TJ, Pinto AS, Albino LFT, Ameida MR, et al. Curcumim and norbixin: action of lipidic metabolism in poultry. Medicina (Ribeirão Preto) [Internet]. 2001 Jun. 30 [cited 2024 Jun. 29];34(2):177-82. Available from: https://periodicos.usp.br/rmrp/article/view/1658